سمینار «بررسی آثار مهاجرت بر کسب و کارها» امروز (چهارشنبه) توسط معاونت اقتصادی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران با همکاری انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات در سالن اجتماعات اتاق بازرگانی برگزار شد.
ربیعی: سن مهاجرت به کمتر از ۱۸ سال رسیده است
«علی ربیعی» دستیار اجتماعی رئیس جمهوری در ابتدای این سمینار به رویکردهای گوناگونی که درخصوص مهاجرت وجود دارد اشاره کرد و «انکار»، «توطئهانگاری» و «ابراز نگرانی غیرفعال» را رویکردهای نادرست در زمینه مهاجرت دانست.
وی با بیان اینکه رویکرد «واقعبینی فعال» که به واکنش منجر میشود، رویکرد درست در زمینه مهاجرت است، بر در پیش گرفتن رویکرد واقعبینی فعال درباره مهاجرت تاکید کرد و گفت: برای این موضوع به گونهشناسی مهاجرت نیاز داریم.
دستیار اجتماعی رئیسجمهوری، مهاجرت منابع انسانی را گونهای از مهاجرت دانست که در سالهای اخیر، دستخوش تغییر شده بهگونهای که میل به مهاجرت به سنین پایینتر از ۱۸ سال گسترش یافته است و ما باید علت اصلی مهاجرت را در نسلهای جدید بررسی کنیم.
ربیعی: میل به مهاجرت به سنین پایینتر از ۱۸ سال گسترش پیدا کرده و باید علت اصلی مهاجرت را در نسلهای جدید بررسی کنیم
ربیعی با مقایسه مهاجرت نسل جدید و مهاجران دهههای ۱۳۵۰ و ۱۳۶۰ گفت: در آن دوره، افراد از کشور خارج میشدند و پس از اینکه سرمایهای برای زندگی جمع میکردند به کشور باز میگشتند اما در دوره جدید، گویی با نگاهی غضبناک به پشت سر، مهاجرت صورت میگیرد.
وی به مهاجرت در دیگر کشورها اشاره کرد و گفت: مهاجرت فرآیندی طبیعی در کشورهاست. به عنوان مثال، ژاپنیها پس از جنگ جهانی با مهاجرت، انتقال دانش و صنعت را به کشور خود داشتند و در پیشرفت ژاپن نقش ایفا کردند. تجربه کرهجنوبی نیز تجربه مشابهی است.
«مهاجران ترک با حضور در آلمان، اقدام مشابهی را برای ترکیه انجام دادند و تجربه هند نیز نشان از پیوستگی مهاجران با کشور خود دارد. همچنین چین نیز بخشی از توسعه خود را مدیون مهاجرانی است که به کشور بازگشتند.»
ربیعی افزود: ما باید کاری کنیم که رفتن از ایران بر اساس اصل ناامیدی نباشد و سیاستگذاری باید در همین جا انجام شود.
وی، گونه دیگر مهاجرت را «مهاجرت شرکتها» بیان کرد و گفت: خروج شرکتها از کشور بهطور ویژه در استارتاپها و شرکتهای فعال در حوزه فناوری اطلاعات(IT) شدت گرفته و این در حالی است که در نسل جدید، تمایل به اشتغال در این زمینه قابل توجه است و همین موضوع، به نوعی بیکاری و به دنبال آن، مهاجرت را تشدید میکند.
ربیعی در ادامه درباره مهاجران گفت: به مساله مهاجران با هیجان نگاه میشود؛ نوع نگاه صاحبان کسبوکار و نوع نگاه عموم جامعه به موضوع پناهندگان متفاوت بوده و لازم است به تناسب منطقی بین این دو برسیم.
رئیس اتاق بازرگانی تهران: خروج ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایه در دو دهه
«محمود نجفیعرب» رئیس اتاق بازرگانی تهران نیز در این سمینار گفت: مهاجرت دغدغه امروز و دیروز نیست و دهههاست افراد با انگیزههای مختلف همچون تحصیل و کار از ایران به کشورهای دیگر مهاجرت میکنند اما آنچه امروز «مهاجرت» را به یک دغدغه ملی و مساله اجتماعی و اقتصادی تبدیل کرده، اوج گرفتن مهاجرت و شکلگیری موج گسترده تمایل به مهاجرت از کشور است؛ نکتهای که مرکز مطالعات استراتژیک ریاستجمهوری در گزارشی از آن به عنوان «ورود به فاز مهاجرت عام» یا « مهاجرت تودهوار» یاد کرده؛ اتفاقی که میتواند پیامدهای منفی جدی برای جامعه و فرآیند رشد و توسعه کشور به همراه داشته باشد.