استان البرز دارای چهار دشت کرج ، اشتهارد ، نظرآباد و ساوجبلاغ است که به دلیل وضعیت وخیم این دشت ها ، وزارت نیرو آنها را به عنوان دشت ممنوعه اعلام کرده و متولیان را به اجرای طرح های کنترلی و پیشگیرانه موظف کرده است.
دشت کویری اشتهارد از جمله دشت هایی است که شرکت آب منطقه ای استان البرز از ۱۳۹۹ طرح پایش آبی این دشت را برای مهار فرونشست و نجات منطقه از فقر گیاهی عملیاتی کرده که انتظار می رود با تشدید این طرح ها بتوان از خطرات فرونشست زمین کاست و سفره های زیر زمینی منطقه را از نابودی نجات داد.
اداره امور آب شهرستان اشتهارد در این زمینه فهرستی از برنامه های عملیاتی خود در چهار سال گذشته ارائه داده که انسدادهای غیر مجاز ، مدیریت برداشت آب از سفره های زیر زمینی ، حفاظت از رودخانه شور، کنترل برداشت آب توسط صنایع و اختصاص آب تصفیه شده برای کشاورزی و صنعت اهم این برنامه ها است.
مدیر امور آب شهرستان اشتهارد استان البرز به اجرای برنامه های تکلیفی برای مقابله با پدیده فرونشست زمین در اشتهارد پرداخت.
"چه اقدامی برای انسداد چاههای غیر مجاز صورت گرفته است؟
"غلامرضا احمدی " گفت : انسداد ۴۲۴ حلقه چاه آب غیر مجاز برای مهار این پدیده طی برنامه چهارساله از مهمترین اقداماتی بوده که این اداره به انجام آن اهتمام داده است.
وی با بیان اینکه دشت اشتهارد جزو دشت های ممنوعه کشور اعلام شده است، افزود: بر این اساس در سال ۱۳۹۹ طرح مقابله چاههای آب غیر مجاز در این شهرستان تشدید شد و در گام نخست ۱۶۷ حلقه چاه را پر و مسدود کردیم .
احمدی ادامه داد: سال ۱۴۰۰ در ادامه ۷۹ حلقه چاه ، سال ۱۴۰۱ تعداد ۳۱ حلقه و سال ۱۴۰۲ تعداد ۸۲ حلقه چاه رفع اثر شد؛ امسال نیز ۴۷ حلقه چاه غیر مجاز در این شهرستان شناسایی و مسدود شده است.
وی بیان کرد: از مجموع چاههای مسدود شده ۱۰ حلقه آنها صنعتی بودند که هر کدام ۲ لیتر در ثانیه برداشت آب داشتند که در مجموع ۱۵ لیتر در ثانیه صرفه جویی آب صورت گرفته است.
لطفا به اقدمات مهم برای برای تقویت سفره های زیر زمینی اشاره کنید؟
احمدی با اشاره به طرح های تقویت سفره های زیر زمینی در دشت اشتهارد گفت : اکنون حدود ۷۵۰ متر مکعب در شبانه روز آب را در آبخوان های (سفره های زیر زمینی) این شهرستان ذخیره می کنیم.
دیگر دستگاهها در مهار فرونشست زمین چه نقشی ایفا می کنند؟
مدیر امور آب شهرستان اشتهارد بیان کرد: با توجه به حساسیت موضوع پیشگیری از فرونشست زمین اکنون گشت های مشترک با همکاری اداره کل حفاظت محیط زیست استان البرز و شرکت شهرک های صنعتی شهرستان اشتهارد برای پیشگیری از برداشت بی رویه آب وحفر چاه غیر مجاز در این شهرستان فعال است.
وی با اشاره به فعالیت سه شهرک بزرگ صنعتی در اشتهارد گفت : پایش میزان برداشت آب این صنایع به صورت مستمر انجام می شود.
هوشمند سازی چاههای مجاز به کجا رسیده است؟
مدیر امور منابع آب شهرستان اشتهارد یکی دیگر از اقدامات برای مهار فرونشست زمین را مدیریت چاههای مجاز با نصب کنتورهای هوشمند ذکر کرد.