نهم دی روزی به یاد ماندنی برای صنعتگران مبلمان منبت ملایر است، روزی تاریخی که با ثبت جهانی این هنرصنعت در فهرست صنایع دستی جهان، فصل جدیدی پیش روی این صنعت باز کرد و امروز در سالروز تولد پنج سالگی خود، به خوبی توانسته توانمندیها، ظرفیتها و استعدادهای هنر منحصر به فرد خود را به رخ جهانیان بکشد.
حکایت این دیار حکایت مردمانی است که سالها هنرمندانش نقشآفرینههایی بر کالبد بیجان چوب آفریدند تا هنر دستشان امروز در کُنج خانه هر ایرانی بنشیند، شهری با بیش از پنج هزار کارگاه تولیدی ثبت شده و بیش از ۹ هزار منبتکار و استادکار ماهر که چوب و چکش و مُغار مونسشان شده و با خلق آثاری زیبا و خلاقانه، در عرصه جهانی حرف برای گفتن دارند و برای حفظ و توسعه هنر خود مدام در تکاپو هستند.
ملایر در ۲۹ فروردین ۱۳۹۶ به عنوان شهر ملی منبت به ثبت رسید و در نهم دیماه ۱۳۹۸ با تایید شورای جهانی صنایع دستی، موفق به کسب عنوان "شهر جهانی مبلمان منبت" شد و هم اکنون با وجود بیش از پنج هزار کارگاه مبلمان منبت، فعالیت تنها شهرک تخصصی مبلمان منبت کشور، بیش از ۳۰ هزار نفر هنرمند دارد و با نقشآفرینی فعالان این هنرصنعت، بیش از ۶۵ درصد تولید مبلمان منبت کشور را به خود اختصاص داده و بیش از پنج هزار واحد فروشگاهی در این شهرستان فعال است.
اوایل دیماه سال ۱۳۹۸ بود که در بازدید یکروزه هیاتی متشکل از دکتر «غاده هیجاوی» رییس منطقه آسیا و اقیانوسیه شورای جهانی صنایع دستی، «کِوین موری» معاون منطقه آسیا و اقیانوسیه در شورای جهانی صنایع دستی و «ویدا توحدی» مسوول وقت ثبت شهرهای ملی و جهانی وزارت میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری از ظرفیتهای صنعت مبلمان منبت، نوید جهانی شدن ملایر داده شد و این آرزوی ملایریهای در روزهای سرد دیماه رنگ حقیقت گرفت و این شهر در فهرست صنایع دستی جهان قرار گرفت.
بستر مهیای شهر جهانی منبت برای صنعت گردشگری
با عبور شهر جهانی مبلمان منبت از فراز و نشیبهای فراوان، در ایام مختلف سال میزبان شمار زیادی از گردشگران و خریداران این هنرصنعت است و با تدبیر مسوولان و فعالان این صنعت، بسترها و زیرساختهای لازم برای میزبانی از علاقهمندان به هنر مبلمان منبت مهیا شد و از هر ظرفیتی برای معرفی هنر فاخر خود بهره بردند، نمونه بارز آن هزاران ثانیه تبلیغ از طریق رسانه ملی و برگزاری جشنواره ملی است که علاوه بر هنرصنعت مبلمان منبت، دیگر جاذبهها و ظرفیتهای گردشگری این شهرستان را ایرانیان معرفی کرد.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ملایر در همین رابطه اظهار کرد: شهریورماه سال ۱۳۹۵ در جریان سفر رئیس وقت سازمان میراث فرهنگی به این شهرستان با ارائه گزارش وضعیت هنرمندان منبتکار شهر ملایر، وی معاون وقت صنایع دستی سازمان را مامور بازدید از کارگاههای منبت کاران کرد.
جلیلی: عمده نواحی فعال شهرک خوشه مبلمان منبت، بلوار شهید بهشتی، مناطق شهری بود که با توجه به ظرفیت موجود و با پیگیریهای صورت گرفته، اردیبهشت ۱۳۹۶ ملایر توانست عنوان شهرملی منبت ایران را به خود اختصاص دهد.
«ابراهیم جلیلی» افزود: بعد از بازدید معاون و کارشناسان سازمان از کارگاهها و دیدن ظرفیت این شهرستان، وجود حجم بالای هنرمندان و کارگاهها، موضوع ثبت ملی هنر منبت شهر ملایر به جریان افتاد که آن زمان ملایر دارای چهار هزار و ۵۰۰ کارگاه خرد، کوچک، متوسط، بزرگ و خانگی و با جمعیتی در حدود هشت الی ۹ هزار هنرمند فعال در رشته منبت بود.
وی ادامه داد: عمده نواحی فعال شهرک خوشه مبلمان منبت، روستای حاجی آباد، پشت ناسیونال، بلوار شهید بهشتی، مناطق شهری، طالقانی، نواحی ۱۶ متری، ۳۲ متری مطهری و کوچه کارخانه بود که با توجه به ظرفیت موجود و با پیگیریهای صورت گرفته، اردیبهشت سال ۱۳۹۶ ملایر توانست عنوان شهر ملی منبت ایران را به خود اختصاص دهد.