38316 فناوری و آی‌تی 1403/10/18 - 12:59

معاون وزیر ارتباطات تشریح کرد:

محدودیت، فیلترینگ، آلودگی‌ فیلترشکن‌ها و تحریم ۴ عامل افت کیفیت اینترنت

مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت گفت: تجهیزات فیلترینگ، استفاده از فیلترشکن‌ها و ایجاد آلودگی در شبکه، محدودیت‌های اعمال شده بر بستر اینترنت، بلاک شدن آی.پی ایران به دلیل حملات Ddos و تحریم از جمله مواردی است که منجر به آسیب به کیفیت اینترنت شده است.

بهزاد اکبری روز سه شنبه در نشست «اینترنت، فیلترینگ ما و شما پسافیلترینگ» که توسط کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق بازرگانی ایران برگزار شد،‌ گفت: توسعه اینترنت نسل سوم و چهارم سال ۹۳ در کشور آغاز شد و ما در مدت زمان کوتاهی شاهد گسترش پوشش این فناوری در کشور بودیم و حتی جاده‌های کشور نیز زیر پوشش قرار گرفتند.

وی افزود: مدتی بعد رشد ترافیک شدت گرفت. از سال ۹۵ تا سه سال بعد رشد خوبی را تجربه کردیم و زمانی که ترافیک مصرفی کشور را پایش می‌کردیم حدودا سالیانه رشد ۷۰ درصدی را داشتیم. سال ۹۸ نیز با شیوع کرونا این رشد سرعت گرفت.

وی گفت: این رشد تقریبا بالاتر از متوسط جهانی بود تا اینکه محدودیت‌ها در سال ۱۴۰۱ رخ داد و ما کاهش شدیدی را در ترافیک دیتا داشتیم. سپس با یک شیب ملایمی به سمت رشد حرکت کردیم و تازه به وضعیت نزدیک تابستان ۱۴۰۱ رسیده‌ایم. به طور متوسط در چندین سال اخیر رشد ترافیک دیتا در دنیا بین ۲۵ تا ۳۰ درصد است. البته ایران در ۲ و نیم سال گذشته نه تنها رشدی را تجربه نکرده بلکه یک بازگشت به عقب را نیز داشته است.

محدودیت‌ها، صنعت تلکام کشور را کوچک کرد

اکبری تصریح کرد: این اتفاق آسیب جدی به صنعت تلکام کشور زد و باعث کوچکتر شدن این بخش شد. سرمایه‌گذاری در شبکه ارتباطی کشور به شدت کاهش پیدا کرد و الان شاهد آن هستیم که کل بخش تلکام ما کمتر از ۲۰۰ هزار میلیارد تومان باشد در حالی که کل این عدد نصف سود یکی از شرکت‌های بزرگ حوزه بورس است. بخش تلکام ضعیف شده و آسیب جدی به توسعه کشور می‌زند.

مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت افزود: صنایع دنیا در حال حرکت به سمت تحول هستند اما ما در این حوزه بسیار عقب مانده‌ایم و زیرساخت‌های ما به روزرسانی نشده است. ما در بخش ارتباطات ثابت اصلا وضعیت مناسبی نداریم.

وی با تاکید بر اینکه آسیبی که محدودیت‌ها بر اینترنت داشت به این موارد ختم نمی‌شود، افزود: آسیبی که به کیفیت اینترنت وارد شده بخش‌های متعددی دارد و نمی‌توان آن را محدود به یک بخش دانست. برخی رسانه‌ها دلیل کیفیت پایین اینترنت را تجهیزات فیلترینگ می‌دانند. نه اینکه این تجهیزات بی‌تاثیر باشند اما عوارض جانبی آن بیشتر تاثیرگذار بوده و باعث شده بخش قابل توجهی از کاربران از فیلترشکن‌ها استفاده کنند و روشن بودن این ابزار باعث کندی و اختلال در برخی از سایت‌ها می‌شود چرا که برخی از سایت‌های داخلی به درخواست دستگاه یا نهادهای نظارتی با فیلترشکن قابل دسترسی نیستند.


حملات شدید Ddos از ایران به خارج از کشور به دلیل آلودگی فیلترشکن‌ها

معاون وزیر ارتباطات افزود: موضوع دیگر آلودگی شدیدی است که به این واسطه ایجاد شده و در پایش‌های ما مشخص است که اوضاع آلودگی چقدر شدید است. پایش لحظه‌ای نشان می‌دهد مثلا روز گذشته ۱۱ هزار و ۷۴۵ حمله از داخل ایران به خارج از ایران داشتیم و امروز تا کنون ۶ هزار و ۴۲۸ حمله داشتیم که لحظه‌ای هر حال پایش است. حملات از خارج به داخل کشور امروز ۱۳۷ حمله بوده است.

اکبری گفت: حجم حملاتی که از داخل کشور به خارج صورت می‌گیرد، به دلیل آلودگی شدیدی است که به دلیل نصب فیلترشکن‌های غیر امن روی گوشی‌های همراه، لپ‌تاپ و کامیپوترهایی وجود دارد. این دستگاه‌ها آلوده هستند و ناخواسته به سمت مقاصد خارجی، ترافیک تولید می‌شود. ۷۰ درصد ترافیک مصرفی کشور بر بستر موبایل‌ها اتفاق می‌افتد و اپراتورها مجبور هستند هر بایتی که از شبکه موبایل عبور می‌کند را بشمارند و برخی از کاربران شکایتی داشته باشند که بسته‌های آن‌ها ناخواسته مصرف می‌شود.

مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت تصریح کرد: این حجم از حملات باعث شده برخی از آی‌پی‌های ایران در بلک‌لیست قرار بگیرد و تعداد زیادی از درخواست‌هایی که از ایران به سمت دامنه‌های خارجی می‌رود، به دلیل آلودگی که وجود دارد در سطح شبکه بلاک شود. البته به آن‌ها حق می‌دهم که بخواهند این حجم از آلودگی را نپذیرند.

کاربر ایرانی عملا به ۳۰ درصد از سایت‌های پربازدید دنیا دسترسی ندارد

اکبری افزود: به این اختلالات اگر اختلال تحریم را نیز اضافه کنیم وضعیت بدتر می‌شود. پایش لحظه‌ای ۱۰۰ هزار دامنه پربازدید دنیا حکایت از این دارد که ۱۶ هزار و ۲۳۹ دامنه در ۲۴ ساعت گذشته به دلیل آلودگی و تحریم از سمت کشورهای خارجی بلاک شده است که ۱۷ درصد کل دامنه‌های خارجی پربازدید دنیا را شامل می‌شود که به این شکل از دسترس کاربران ایرانی خارج می‌شود.

وی افزود: اگر به این آمار،‌ محدودیت‌های داخلی نیز اضافه شود تقریبا می‌توان گفت دسترسی به ۳۰ درصد دامنه‌های خارجی برای کاربران ایرانی امکان‌پذیر نیست. یعنی اگر یک ایرانی با اینترنت فیبرنوری و سرعت خوب به اینترنت متصل شود نیز ۳۰ درصد از دامنه‌های خارجی را در دسترس ندارد.

فرایند خنثی‌سازی حملات به سرعت انجام می‌شود

اکبری تصریح کرد: این تبعات فنی سمت کاربران است و از طرف دیگر ایران نیز مقصد حملات Ddos زیادی است. اکنون در حال پایش این حملات به شکل آنلاین هستیم و دسترسی برخط آن را برای مردم نیز مهیا کرده‌ایم تا این حملات را مشاهده کنند.

مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت ادامه داد: مدتی است تعداد این حملات کاهش پیدا کرده اما هنوز هم کم نیست که منجر به اختلال در کیفیت اینترنت می‌شود. البته با سامانه‌ای که راه‌اندازی شده در کمتر از ۳۰ ثانیه می‌توان این حملات را پاکسازی کرد. البته همین فرایند کشف کردن تا پاکسازی ترافیک حدودا بین ۲ تا ۱۰ دقیقه طول بکشد و کاربران تحت تاثیر قرار می‌گیرند. با برخی از اپراتورها این فرایند را به شکل اتوماتیک جلو می‌بریم و در حال انجام اقداماتی هستیم که بتوانیم در فرانکفورت شبکه را بالا بیاوریم و از همان جا جلوی برخی از حملات را بگیریم.



  1. افراد بالای 30 سال برای خطرسنجی رایگان سکته مغزی و قلبی به پایگاه های سلامت مراجعه کنند
  2. ثبات قیمت دلار نیمایی در دامنه ۶۸ هزار تومان/ سکه طرح جدید ۵۵.۸ میلیون تومان شد
  3. کلاف سردرگم ارز دیجیتال در ایران؛ صرافان رمزارز چه می گویند؟
  4. شاگردان ساعی در آستانه قهرمانی؛ جدال دو مدعی برای رتبه دوم
  5. نکیسا: اجازه جدایی به ربیعی نمی‌دهم؛ نقل‌وانتقالات ذوب‌آهن فردا شروع می‌شود
  6. خطیر: باید فوتبال‌مان را با کشورهای حوزه خلیج‌فارس مقایسه کنیم/ شرایط پیشرفت وجود دارد
  7. بررسی تطبیقی معماری ژاپن و ایران/ سفیر ژاپن: ارتباط دانشگاهی خوبی با ایران داریم
  8. پزشکیان: موقعیت جغرافیایی ایران و عراق برای تشکیل یک هاب منطقه‌ای اقتصادی بی‌نظیر است
  9. استفاده از سوخت مازوت کم‌سولفور در نیروگاه شازند برای نخستین‌بار
  10. دولت ترامپ لزوماً مانعی غیرقابل عبور نیست/ بازگشت قطعنامه‌ها به ضرر همه است
  11. ثبت‌نام و انتخاب‌رشته بر اساس سوابق تحصیلی سال ۱۴۰۳ آغاز شد
  12. سامانه ۴۰۳۰ با ۳۰۰ مشاور تلفنی در پیشگیری از سقط جنین
  13. تاکید بر ضرورت اشتراک‌گذاری ظرفیت‌ها در راستای تقویت مناسبات اقتصادی ایران و عراق
  14. دفتر نخست‌وزیری ایتالیا: خبرنگار ایتالیایی بازداشت‌شده در ایران آزاد شد
  15. ابلاغ قانون عفاف و حجاب بنا بر اعلام نظر شورای عالی امنیت ملی به تاخیر افتاده است
  16. پزشکیان: توسعه بدون آب، سرابی بیش نیست
  17. عارف: مرحوم آیت‌الله هاشمی رفسنجانی دغدغه‌ای جز انقلاب نداشت
  18. البرز در تدارک مقصد گردشگری با تدوین سند راهبردی
  19. دستگیری اعضای باند سارقان وسایل داخل خودرو در کرج‎ ‎
  20. زنده گیری یک قطعه طاووس گریز پا در کرج
  21. تیم والیبال بانوان شهر آرکا البرز در مسیر صعود به سوپر لیگ
  22. کیفیت هوای البرز در وضعیت ناسالم
  23. بارش برف و باران در راههای البرز/ رانندگان با احتیاط حرکت کنند
  24. مساجد البرز کانون صلح و سازش مردم
  25. سهم ۵.۹ درصدی مهاجرت پذیری البرز در کشور
  26. مشاور امور ایثارگران وزارت راه : صبر و استقامت خانواده های معظم شهدا ستودنی است
  27. سخنگوی شورا: مدیریت شهری بر پنج پروژه کلیدی کرج متمرکز است
  28. با بسکتبال شهرستان کاشمر
  29. ۲.۵ میلیارد دلار صرفه جویی ارزی با بومی سازی صنعت فولاد
  30. ناترازی انرژی سبب خالی ماندن ۲۰ هزار تن از ظرفیت تولید فولاد شده است
  31. نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه: اعتماد به بازار سرمایه بازگشته است
  32. محدودیت، فیلترینگ، آلودگی‌ فیلترشکن‌ها و تحریم ۴ عامل افت کیفیت اینترنت
  33. تنیس روی میز قطر؛ شکست نیما عالمیان مقابل حریف آلمانی
  34. محکومیت ۱۰ میلیاردی پرسپولیس در پرونده احمدزاده
  35. انوشیروانی: نامه خروج ارز با مهر فدراسیون وزنه‌برداری را منتشر کنند
  36. واعظی: وفاق به معنی توافق روی افراد نیست
  37. عراقچی: پیگیر آزادسازی دارایی‌های بلوکه شده ایران هستیم
  38. جواب دندان‌شکن طارمی به منتقدین ایتالیایی
  39. تاکید عارف بر لزوم حفظ حقوق شهروندی و امنیت حریم خصوصی
  40. اعلام آمادگی سازمان هواپیمایی کشوری برای برقراری پروازها به سوریه