38898 سیاسی 1403/11/14 - 18:15

وضعیت کنونی لبنان نیازمند هوشیاری ویژه ایران است

محمد ایرانی، تحلیلگر مسائل خاورمیانه و سفیر پیشین کشورمان در کویت و اردن در خصوص تداوم انتشار ادعاهای ضد ایرانی در فضای داخلی لبنان، گفت: وضعیت امروز لبنان هوشیاری خاصی را از جانب ایران می‌طلبد تا از این وضعیت عبور کنیم.

 رسانه آمریکایی وال استریت ژورنال روز جمعه ۱۲ بهمن‌ماه با انتشار گزارشی مدعی شد: « رژِیم اسرائیل به کمیته تحت رهبری آمریکا که بر آتش‌بس در لبنان نظارت دارد، شکایت کرده که دیپلمات‌های ایرانی و دیگر افراد، ده‌ها میلیون دلار پول نقد برای تأمین مالی بازسازی حزب‌الله به این گروه منتقل می‌کنند». این چندمین بار در چند هفته اخیر است که به فراخور تغییرات رخ داده در ساختار سیاسی لبنان، تلاش‌هایی برای تنش‌آفرینی در رابطه تهران و بیروت صورت می‌گیرد.

پیش از این نیز ظهر روز جمعه ۱۴ دی‌ماه ۱۴۰۳، شبکه المنار لبنان در گزارشی اعلام کرد که مسافران یکی از پروازها از تهران به بیروت با تفتیش شدید و سختگیرانه‌ای در فرودگاه این کشور مواجه شده‌اند؛ به طوری که مأموران فرودگاه به طور دستی اقدام به باز کردن چمدان مسافران کردند.

بهنام خسروی، دیپلمات سفارت ایران در لبنان، در همان بازه زمانی در گفت‌وگو با ایرنا درباره جزئیات این اتفاق گفت: «برخلاف شایعات منتشر شده در رسانه‌ها، بر اساس قواعد بین‌المللی و قوانین دیپلماتیک، کیف دیپلمات ایرانی بازرسی نشده و وی با پیگیری سفارت ایران و دخالت وزارت خارجه لبنان، بدون مشکل از فرودگاه خارج شده است.این حادثه در پی فشارهای آمریکا و رژیم صهیونیستی بر لبنان رخ داده و یک شبکه عربی به دروغ مدعی شده بود که دولت ایران در حال انتقال پول از طریق پرواز مسافری است. مسئولان فرودگاه بارهای مسافران را بررسی کرده و متوجه کذب بودن ادعای رسانه‌های آمریکایی-صهیونیستی شدند.»

بسام مولوی، وزیر کشور لبنان، ساعتی پس از این جنجال در فرودگاه رفیق حریری بر سر ورود دو چمدان ایرانی تأکید کرد که «کاری که وزارت کشور و دستگاه امنیتی فرودگاه انجام می‌دهند، با هدف حفاظت از لبنان و لبنانی‌ها است».مولوی به تلویزیون الجدید گفت: «تصمیم برای بازرسی همه دیپلمات‌ها گرفته شده است. تفتیش هواپیمای ایرانی یک اقدام معمولی بود و ما در حال اجرای قانون و حفاظت از فرودگاه و کل لبنان هستیم، زیرا کشور تحمل یک حمله جدید (از سوی اسرائیل) را ندارد.»

به نظر می‌رسد که پس از تحولات چند ماه اخیر در لبنان و بخصوص پس از رخدادهایی که حزب الله لبنان را تحت تاثیر قرار داد، بازیگران داخلی، منطقه ای و فرامنطقه‌ای عزم خود را برای تضعیف جایگاه و موقعیت جمهوری اسلامی ایران در لبنان جزم کرده‌اند.

با توجه به شاکله سیاسی که در لبنان وجود دارد، به ویژه وضعیت طایفه‌گری که از ابتدا در این کشور وجود داشته و در پیمان طائف نیز تثبیت شده، حضور شیعیان هم در پارلمان و هم در دولت تضمین شده است. با بهبود وضعیت شیعیان، شرایط به سمت بهتری حرکت خواهد کرد.

عده‌ای به دنبال ضعیف نشان دادن جایگاه ایران در لبنان هستند

محمد ایرانی، تحلیلگر مسائل خاورمیانه و سفیر پیشین کشورمان در کویت و اردن، در خصوص تبعات گسترش و تداوم انتشار چنین ادعاهایی در فضای داخلی لبنان به ایرنا می‌گوید: نشر این‌گونه اخبار علیه ایران به دلیل بروز تحولاتی است که اساساً در صحنه منطقه و لبنان ایجاد شده و البته پس از تحولاتی است که در جنوب لبنان رخ داد و تعدادی از چهره‌های شاخص مقاومت به شهادت رسیدند.

وی افزود: «این وضعیت تا حدودی سطح بازدارندگی ایران را در منطقه و به ویژه در لبنان کاهش داده است. به طور طبیعی وقتی چنین شرایطی پیش می‌آید، اخبار به سمتی می‌رود که حضور ایران و هم‌پیمانانش را در لبنان ضعیف جلوه دهد. اما نکته مهم‌تر این است که همه این تلاش‌ها با هدف کمرنگ کردن حضور جمهوری اسلامی ایران در لبنان صورت می‌گیرد و شرایطی را فراهم می‌کند که در نهایت موجب تضعیف هم‌پیمان ایران در لبنان یعنی حزب‌الله شود. تمامی تلاش‌ها در راستای کاهش نفوذ ایران در لبنان است و این موضوع به صورت جدی از سوی دولت جدید این کشور نیز دنبال خواهد شد.»

ایرانی تأکید کرد: «طبیعی است که فعلا و برای یک بازه زمانی محدود نه حزب‌الله دیگر آن جایگاه گذشته را در سطح دولت و رسمی لبنان داشته باشد و نه حضور جمهوری اسلامی ایران مانند گذشته باشد. اما سؤال این است که آیا واقعاً اقدامات ضدایرانی در لبنان افزایش یافته است یا خیر. بخشی که در خصوص سخت‌گیری‌ها نسبت به پروازهای ایرانی وجود دارد ناشی از شایعات ضدایرانی است که در رسانه‌های مختلف منتشر می‌شود. به ویژه تصور می‌شود که با روی کار آمدن هم‌پیمانان غرب، این‌گونه فشارها در لبنان علیه منافع جمهوری اسلامی ایران افزایش یابد. اما سرنوشت این سیاست جدید به تحولات داخلی این کشور بستگی دارد.»

در لبنان هیچ طایفه‌ای نمی‌تواند دیگری را نادیده بگیرد

این تحلیلگر مسائل خاورمیانه گفت: «با این حال، با توجه به شاکله سیاسی که در لبنان وجود دارد، به ویژه وضعیت طایفه‌گری که از ابتدا در این کشور وجود داشته و در پیمان طائف نیز تثبیت شده، حضور شیعیان هم در پارلمان و هم در دولت تضمین شده است. تصور من این است که با بهبود وضعیت شیعیان، شرایط به سمت بهتری حرکت خواهد کرد. اگرچه نمی‌توان گفت حزب‌الله بار دیگر جایگاه پیشین خود را خواهد یافت، اما وضعیت در لبنان به گونه‌ای است که هیچ طایفه‌ای نمی‌تواند دیگری را نادیده بگیرد. حالا که انسجام میان جریانات شیعی یعنی حزب‌الله و جنبش امل وجود دارد، بسیار سخت است که روند ضد مقاومت ادامه یابد. با این حال، وضعیت امروز لبنان هوشیاری خاصی را می‌طلبد تا از این مرحله عبور کنیم.»

این دیپلمات کشورمان درباره اقدامات دستگاه دیپلماسی گفت: «حساسیت ایجاد شده در خصوص وضعیت فرودگاه لبنان ناشی از مقایسه شرایط کنونی با گذشته است. ما در بسیاری از کشورها با مشکلات مشابهی روبرو هستیم؛ برخوردهای مرزی و فرودگاهی با اتباع ایرانی وجود دارد و در برخی کشورها، دیپلمات‌های ما نیز بر اساس قوانین داخلی مورد برخورد قرار می‌گیرند که این امر نقض کنوانسیون وین به شمار می‌آید. در لبنان، رفت و آمدها همواره با سهولت انجام می‌شد، اما اکنون با حضور نهادهای دولتی، این شرایط تغییر کرده است. این تغییرات نتیجه تحولات سختی است که در ماه‌های اخیر شاهد آن بوده‌ایم و همچنین با تبلیغات منفی علیه جمهوری اسلامی ایران همراه شده است. بنابراین، بخشی از این رفتارها طبیعی است و بخش دیگر باید از طریق رایزنی‌های میان وزارت امور خارجه‌های دو کشور حل و فصل شود.»



  1. مرثیه‌ای به‌ نام گزارش‌های «پوچ و مهمل»
  2. عرضه ۱۱۰ میلیون قطعه ماهی قرمز زینتی برای بازار شب عید
  3. پایان دعوای کاپیتانی در تیم ملی والیبال؟
  4. تاثیرات ناترازی باشگاهی در تیم ملی؛ رونمایی از عیار فوتبال ایران در آسیا
  5. جلوگیری از مصرف ۵۱ میلیون مترمکعب گاز طبیعی با استفاده از انرژی‌های تجدید پذیر
  6. جلوگیری از مصرف ۵۱ میلیون مترمکعب گاز طبیعی با استفاده از انرژی‌های تجدید پذیر
  7. تشدید جنگ تعرفه‌ها میان آمریکا و کانادا و دیدار در کبک و واشنگتن
  8. احضار سفرای انگلیس، فرانسه و آلمان به وزارت‌خارجه
  9. نتانیاهو: از تسلط بر پنج نقطه در اراضی لبنانی دست نمی‌کشیم
  10. کارتال: می‌خواهیم تیم خوب ملوان را مغلوب کنیم؛ باید مسیرمان را ادامه دهیم
  11. رجیستری گوشی‌های آیفون که قبل از ۱۷ آبان امسال وارد کشور شدند
  12. ترامپ به دنبال استفاده از اختیارات زمان جنگ برای تسریع اخراج دسته جمعی مهاجران
  13. تشدید فشار حداکثری ترامپ همزمان با ادعای مذاکره؛ آمریکا وزیر نفت ایران را تحریم کرد
  14. عراقچی: همسایگان ما اولویت ما هستند
  15. افزایش ۱۵۴ هزار بشکه‌ای تولید نفت اوپک در فوریه/ ایران جایگاه سوم را حفظ کرد
  16. رئیس‌جمهور:مدیریت،برقراری تعادل بین منابع و مصارف است/آینده را خودمان باید ترسیم کنیم
  17. مدیرعامل آب منطقه ای: سرانه مصرف آب در برخی مناطق البرز ۴۰۰ لیتر است
  18. آتش نشانی کرج خطاب به خانواده ها: فرزندان را به آتش و ترقه نسپاریم
  19. ۲ اثر طبیعی شهرستان ساوجبلاغ ثبت ملی شد
  20. نه به تصادف/ حدود ۲ هزار ماموریت تصادفی اورژانس البرز در ماه
  21. رهایی محکوم به قصاص با گذشت اولیای دم در کرج
  22. انصاری: پرداخت حق کشف محیط‌بانان احیا می‌شود
  23. ترافیک سنگین در آزادراه تهران - کرج -قزوین
  24. ۶۴۶ معتاد متجاهر در البرز جمع آوری شدند
  25. ۲۴۵ کیلوگرم فرآورده گوشتی فاسد در البرز معدوم شد
  26. آیین میهمانی لاله ها در البرز / حضور مردم در ۱۵۸ گلزار شهدا
  27. پزشکیان: ارزش‌ و باور شهدا باید در جامعه جاری و ساری شود
  28. لندن در دوراهی تعرفه‌های ترامپ؛ مذاکره یا مقابله؟
  29. عراقچی: تحرک فعال و مبتکرانه برای گره‌گشایی از مسائل و مشکلات کشور، با قوت تداوم یابد
  30. اختتامیه جشنواره جایزه جوان سال البرز برگزار شد
  31. مدیر کل طرح‌های ملی وزارت ورزش: جوانان نخبه طرح ارائه کنند
  32. هزار مدیر تراز نوآوری و هوشمندسازی، به‌کارگیری می‌شوند
  33. ۲۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی در حساب کارگزاری‌ها، آماده خرید سهام/ ۶۰۰ همت ارزش صندوق‌ها
  34. صدور پروانه احداث ۲۹ هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی
  35. خلیلی: با طرح «گامیران» خون تازه‌ای به ورزش همگانی تزریق شد
  36. سیفی: داستان ووشو من در ناگویا به پایان می‌رسد/ نمی‌خواستم مربی شوم
  37. لبخند جهان به سینمای ایران و سعید روستایی
  38. لاوروف: با سازشی که جان مردم را به خطر اندازد موافق نیستیم
  39. مجلس نسبت به دولت رویکرد سیاسی ندارد/ موافق هیچ‌گونه تجمع غیرقانونی نیستیم
  40. مرخصی ۲ هفته‌ای پدران برای تولد نوزاد اجرایی می‌شود