«بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی، به دعوت «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا از روز یکشنبه سفری دیپلماتیک را به آمریکا آغاز کرده است. سفری که به اذعان مقامات اسرائیلی، جمهوری اسلامی ایران، یکی از کانونیترین محورهای دیدارها و رایزنیهای صورت گرفته در آن خواهد بود. نتانیاهو در چه شرایطی به آمریکا سفر کرده و از ترامپ در پرونده ایران چه میخواهد، دو پرسش مهم پیرامون اهداف این سفر است.
بیبی؛ تحت تعقیب و فشار
نخست وزیر رژیم اسرائیل در حالی راهی آمریکا شده است که دیوان کیفری بینالمللی اول آذر سال جاری (۲۱ نوامبر ۲۰۲۴) در حکمی کمسابقه «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم اسرائیل و «یوآو گالانت»، وزیر دفاع پیشین این رژیم را به اتهام جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت محکوم کرد. حکمی عجیب که اعلام پایبندی بسیاری از کشورهای جهان به آن، از خود حکم هم عجیبتر بود.
حال ورود نتانیاهو به کشورهای اتحادیه اروپا با اما و اگرهای جدی مواجه است و پیش از این جوزپ بورل در دوره ای که هنوز مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بود اعلام کرده بود که تمامی کشورهای عضو باید به این حکم احترام گذاشته و آن را اجرا کنند. کانادا هم اعلام کرده این کشور به احکام بازداشت صادر شده از سوی دادگاه کیفری بینالمللی برای مقامات رژیم اسرائیل پایبند خواهد بود. در غرب آسیا هم این حکم مورد استقبال قرار گرفته است، حتی از سوی ترکیه. با این همه اما یکی از مهمترین پرسشها درباره سفر به آمریکا این است که چرا باید او به عنوان شخص تحت تعقیب به کشوری سفر کند که مقر سازمان ملل در آن قرار دارد.
نتانیاهو در مرزهای داخلی سرزمینهای اشغالی تحت فشار است، فشاری که هر لحظه میتواند او را به دومین نخستوزیر اسرائیل تبدیل کند که مانند «گلدا مایر» پس از جنگ «یوم کیپور» در کمیته حقیقتیاب استیضاح شده و برای همیشه از عرصه سیاسی محو شود. این بزرگترین کابوس بیبی است و بسیاری بر این باورند که او به منظور به تعویق انداختن این وضعیت، جنگ در غزه را ماهها ادامه داد. حال که به آتشبس با غزه تن داده است، کابوس تازهای برای او آغاز شده است؛ زیرا در آغاز بمباران نوار غزه در روزهای پس از هفتم اکتبر به ساکنان سرزمینهای اشغالی قول داده بود که هیچ نشانهای از حماس بر روی زمین باقی نخواهد ماند. اکنون که اسرای اسرائیلی را از میان سربازان گردانهای قسام و در برابر صدها دوربین فیلمبرداری تحویل میگیرد، نوعی اعتراف به شکستی سنگین است. هرچند از غزه تلی از ویرانی و خاک باقی نمانده، اما حماس هنوز موجودیت خود را به وضوح فریاد میزند.
این شکست در تحقق هدف اعلامی را اگر در کنار شرایط اقتصادی نه چندان قابل قبول داخلی و پرونده فسادی که به صورت موقت متوقف شده است، قرار دهیم میتوان فهمید که چرا نتانیاهو برای پایان دادن به جنگ تمایلی نداشته و چرا با ترامپ درباره اجازه از سرگیری دوباره جنگ و توقف آتشبس، چانهزنی خواهد کرد.
سقف و کف آنچه نتانیاهو از ترامپ میخواهد؟
ایران برای نتانیاهو، کابوسی به مراتب بزرگتر از غزه و فلسطین است و بنابراین قرار گرفتن تهران در صدر گفتوگوها و چانهزنیهای او با ترامپ موضوعی غیرقابل پیشبینی نیست. اما نخستوزیر رژیم صهیونیستی در این دیدار از رئیسجمهور آمریکا درباره ایران چه خواهد خواست؟ به نظر میرسد نتانیاهو در این چانهزنیها برای خواستههای خود سقف و کف تعیین خواهد کرد، به دیگر سخن او از ترامپ یک خواسته خداکثری و یک خواسته حداقلی خواهد داشت. خواسته احتمالی او با توجه به مجموعه رویدادهای یک سال اخیر، میتواند کشاندن پای آمریکا به جنگ علیه ایران باشد. این رویای نتانیاهو از ابتدای جنگ در غزه بوده و برای تعبیر آن تقلای بسیار کرده است که حمله به کنسولگری ایران در دمشق، تجاوز به حریم هوایی ایران، ترور فرماندهان ایرانی از نمونه این تقلاهاست که هرکدام از آنها به سد عقلانیت راهبردی تهران برخورد کرده و ناکام مانده است.