عبدالحسین شاهوردی روز شنبه (۲۷ بهمن) در نشست خبری چهارمین کنگره بینالمللی کشورهای منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا (وانا) در محل پژوهشگاه رویان، از برپایی این کنگره در اردیبهشت سال آینده در منطقه آزاد کیش خبر داد.
وی با بیان اینکه وانا دارای پیشینه روشن است اما در مقاطعی به غرب آسیا و شمال آفریقا در ابعاد علمی ظلم شده است، گفت: تلاش داریم تا با همراهی کشورهای عضو وانا به جایگاه علمی آن کمک کنیم، به همین منظور اقدام به برپایی کنگرههای بینالمللی با حضور اعضای وانا کردیم تا در توسعه طرحهای تحقیقاتی و پژوهشی نقشی ایفا کنیم.
رئیس چهارمین کنگره بینالمللی وانا افزود: پژوهشگاه رویان با هدف شبکهسازی علمی در منطقه و جهان، در صدد گسترش ارتباطات علمی با سایر مراکز و دانشگاههای کشورهایِ به خصوص همسایه است تا از این طریق به احیای هویت علمی حوزه وانا کمک شود.
بررسی هوش مصنوعی و زیستشناسی رایانه در چهارمین کنگره وانا
معاون پژوهش و فناوری پژوهشگاه رویان نیز در این نشست تصریح کرد: شبکه علمی وانا در مجموع حدود ۵۱ قرارداد و تفاهمنامه با کشورهای مختلف دارد و کشورهایی مثل فرانسه و آلمان هم عضو آن هستند اما سالهای اخیر با توجه به شکلگیری شبکه وانا روی آن متمرکز شدیم.
پروانه افشاریان افزود: در این سالها حدود ۹۰ پایاننامه و طرح همکاری مشترک با کشورهای مختلف داشتهایم و در بین ۳ هزار مقاله علمی منتشر شده، بیش از ۱۱۰۰ مقاله مربوط به پژوهشگاه رویان بوده است، همچنین ما میزبان ۱۶ نفر از اساتید ایرانیان غیر مقیم بودیم که با حمایت مرکز تعاملات بینالملل معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری شکل گرفته و ۲۳ دوره جشنواره بینالمللی رویان را هم برگزار کردیم.
وی درباره کنگره وانا نیز بیان کرد: تمرکز این دوره بر حوزه سلولهای بنیادی در پزشکی بازشناختی است که پنج محور رویکردهای نوین در پزشکی سرطان، مهندسی زیستی در پزشکی بازساختی، دانش سلولدرمانی و ژندرمانی و هوش مصنوعی و زیستشناسی رایانه در پزشکی بازساختی را شامل میشود.
افشاریان با اشاره به اینکه طبق استنادات علمی بینالمللی، ایران رتبه ۱۲ را در سلولهای بنیادی و پزشکی کسب کرده است، تصریح کرد: در رابطه با سلولدرمانی و ژندرمانی و استفاده از سلولهای بنیادی نیز ایران در بین سه کشور رتبه اول منطقه است.
وی اضافه کرد: ۲۰۰ شرکت در کشور ایران در رابطه با سلولهای بنیادی و سلولدرمانی و پزشکی بازساختی، فعالیت دارند و از این تعداد، ۱۵ شرکت، تولیدکننده اختصاصی این محصولات پیشرفته پزشکی هستند.
حضور ۱۵۰ استاد خارجی در ایران در سه سال متوالی
معاون آموزشی پژوهشگاه رویان نیز درباره این کنگره به تاکید مقام معظم رهبری در حفظ و ارتقای جایگاه علمی ایران در منطقه اشاره کرد و گفت: در سه سال گذشته با برپایی سه کنگره وانا و سه دوره جشنواره رویان، حدود ۱۵۰ استاد از سایر کشورهای دنیا به عنوان مدعو به تهران سفر و سخنرانی کردند که این امر به توسعه ارتباطات علمی کمک کرده است.
روح الله فتحی اضافه کرد: شاید نزدیک به بیش از ۹۰ درصد اساتیدی که برای کنگره بینالمللی دعوت میکنیم از خارج از منطقه وانا هستند و این شبکه علمی میتواند این اساتید را در کنار یکدیگر قرار دهد.
مراجعه زوج های نابارور از ۲۳ کشور جهان به ایران
دبیر علمی کنگره و معاون درمان پژوهشگاه رویان نیز در این نشست بر تقویت گردشگری سلامت تاکید کرد و گفت: ما به سهم خود در این گردشگری حضوری فعال داریم، پژوهشگاه رویان به سه دلیل عمده توانست به عنوان یک مرجع خوب در ارائه خدمات پزشکی در سطح دنیا مطرح شود تا بیماران برای درمان به کشور ایران سفر کنند.
مسعود وثوق افزود: دنیا به این باور رسید که رویان برای رفع مشکلات ناباوری، موازین شرعی و اخلاق حرفهای پزشکی را رعایت کرده و این اطمینان خاطری برای زوجهای نابارور شده و از طرفی تعرفه پزشکی این پژوهشگاه در مقایسه با کشورهای همسایه و منطقه، ارزانتر و پایینتر است.