ورزشگاهها به خصوص استادیومهای فوتبال به دلیل انبوه جمعیتی که برای تماشای یک رخداد ورزشی در آن گرد میآیند، گاه آبستن وقایع یا نمایشگاه پدیدههای اجتماعی و فرهنگی میشوند؛ مانند مسابقه دو تیم پرطرفدار فوتبال کشور یعنی پرسپولیس تهران و تراکتورسازی تبریز که هفتم بهمنماه امسال برگزار شد.
در جریان این دیدار و قبل و بعد از آن، تصاویری از ورزشگاه آزادی به شبکههای اجتماعی سرازیر شد که کلکسیونی از هنجارشکنی و رفتارهای منافی عرف و اخلاق بود. در این میان، آنچه بیش از همه تاملبرانگیز مینمود، حضور برخی زنان هوادار فوتبال در بطن و متن این وقایع بود.
کارشناسان و پژوهشگران با توجه اتفاقات یادشده که برخی از آنها بارها در موارد مشابه تکرار شده، به واکاوی فرهنگ هواداری ورزشی پرداختهاند و همچنین چالشهایی که در این فرهنگ وجود دارد، چرایی آغشتگی این فرهنگ به ناسزا و خشونت و این که چگونه دامنههای منفی موجود در این فرهنگ را میشود کنترل و محدود کرد تا مانع تکرارش شد. علاوه بر این، چه پیشنهادها و راهکارهایی در این زمینه وجود دارد؟
در برنامه «تلاقی» با عنوان «واکاوی ناهنجاریهای فرهنگ هواداری ورزشی» با «مجید جلالی» مربی و کارشناس شناخته شده فوتبال و «مسعود اسدی نژاد جمالی» پژوهشگر حوزه جامعهشناسی هواداری ورزشی گفتوگویی داشت که بخش نخست آن تحت عنوان «هوادار، فوتبال را دوست دارد نه فوتبالیها را/ در ورزشگاهها پرخاشگری داریم تا اوباشگری!» انتشار یافت.
اسدی نژاد: سال ۹۴ در مسابقهای دیدم به یک ساندویچفروش بدون دلیل ساعتها فحش میدادند چون در حالت عادی نبودند. این رفتارها دلایل اجتماعی دارد و برای مهار آن روشهای اجتماعی، فرهنگی، انتظامی لازم است اما اول باید پدیده را شناخت و با واقعیت روبرو شد
در ادامه، بخش دوم و پایانی این میزگرد را از نظر میگذرانید:
اگر ما بتوانیم روی مساله پرخاشگری و کنترل خشم مدیریت کلان بکنیم، اتفاق مهمی رخ داده است
ایرنا: بر اساس پژوهش و مطالعاتی که در این حوزه انجام شده، تیتروار آنچه موجب وضعیت ورزشگاههای فوتبال میشود از احساس بیعدالتی تا رواج خشونت، مشکلات زیرساختی، فعالیت خردهفرهنگها و خردهگروههای تجزیهطلب یا حداقل قومیتگرا که در استادیومها میبینیم، محافظهکار بودن مدیران، لیدرهایی که خشونتافروزی میکنند و آلت دست افراد ورزشی و غیرورزشی میشوند، عنوان میشود. به نظر شما اینها چقدر سهم دارند؟ عوامل قابل ذکر دیگری هم وجود دارند؟
اسدی نژاد: قبل از پاسخ این نکته را هم اشاره کنم، ورزشگاههای ما که اکنون دچار این پدیده و وضعیت شدهاند، در مواردی بدون این که چهرههای باشگاهی، ورزشی یا انتظامی و سیاسی دخالت کنند؛ در مواردی تماشاگران به همدلی و همیاری هم رسیدهاند.