هجدهمین همایش سالانه انجمن علوم سیاسی ایران با عنوان «ایران امروز مسائل و معضلات سیاسی» چهارشنبه اول اسفند ماه در تالار حنانه دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران برگزار شد.
یکی از نشستهای این همایش به موضوع «سیاست جهانی، منطقه ای وهمسایگی» اختصاص داشت که مدیریت جلسه آن بر عهده ماندانا سجادی بود و با حضور شهروز شریعتی؛ استاد دانشگاه تربیت مدرس، محمد زندیزیارانی؛ عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی و حیدرعلی مسعودی؛ عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد.
تحریمها به مردم ما آسیب زده، اما مسئولان آن را نادیده گرفتهاند
در ابتدای این نشست شهروز شریعتی به ارائه موضوع «پیامدهای وابستگی به مسیر در فرایند سیاستگذاری خارجی ایران» پرداخت و با انتقاد از وابستگی به مسیر در فزاینده سیاست خارجی توضح داد که چگونه این وابستگی به عقب ماندگی و انباشت مشکلات تبدیل شده است.
وی با اشاره به روندها و دادههای پایش شده درباره وابستگی به مسیر گفت: مدیران وقت تصمیم گیر، همواره به واسطه انتخابهای پیشینیانشان و مدیران قبل از خود محدود شدهاند و نمیتوانند از سایه انتخابهای قبلی به راحتی رها شوند.
این استاد دانشگاه تربیت مدرس با بیان اینکه تحریمهای غرب علیه ایران همواره مشکلاتی را برای ما به همراه داشته، افزود: هرچند تیمهای مذاکره کننده قوی از ایران با اروپا در ارتباط بوده، اما عموما از مذاکرات دستاوردی نداشتهایم.
شریعتی تاکید کرد: ۸۹ درصد تحریمهای ایران با موضوعات دیگر نیز همسوست، یعنی اگر ایران هستهای خود را هم کنار بگذارد باز هم بهانههای بسیاری برای اینکه اروپا ایران را تحریم کند وجود دارد.
وی درباره مواجهه با پیامدهای تحریمهای بینالمللی در سیاستگذاری خارجی ایران توضیح داد: مسئولان ما اصلا تحریمها را رسمیت نشناختهاند در حالی که این موضوع به مردم ما آسیب زده است.
این استاد دانشگاه در بررسی ۱۰۰ سال گذشته سیاست خارجی ایران گفت: طی ۱۰۰ سال گذشته، رضا شاه که سیاست نیروی سوم را داشت، منتج به اشغال ایران شد. در دوران مصدق سیاست موازنه منفی را پیش گرفتیم که منتج به کودتا شد. در دوران انقلاب سیاست نه شرقی نه غربی داشتیم و بعد از آن هم فقط تحریم نصیب ایران شد.
شریعتی با انتقاد از وابستگی به مسیر در سیاست خارجی ایران گفت: این سیاست طی چند دهه اخیر فرصتهای سرمایه گذاری را از ما گرفته است. تهدیدها علیه ایران را یا نادیده گرفتهایم یا انکار کردهایم. نقاط ضعف ما در مقابل تحریمها دیده نشد. تا یک ماه دیگر سال جدید آغاز میشود و احتمالا مشکلات به سال بعد منتقل میشود و باید دست به دعای تحویل سال شویم که حالمان بهتر شود.