اسفندماه هر سال و در هفتههای منتهی به پایان سال، یکی از مهمترین فصلهای اکران سالانه سینماها با معرفی فیلمهای نوروزی آغاز میشود. این فیلمها، به دلیل بهرهمندی از فرصت اکران در طولانیترین تعطیلات سالانه، شانس بالایی برای جذب مخاطب دارند. ازاینرو، حضور در فهرست اکران نوروزی برای بسیاری از صاحبان آثار سینمایی نقشی تعیینکننده در سرنوشت فیلمهایشان ایفا میکند.
با اعلام شورای صنفی نمایش، هشت فیلم برای اکران نوروز ۱۴۰۴ معرفی شدهاند که مهمترین ویژگی آنها، تنوع ژانری و تناسب با سلایق مختلف مخاطبان است. فیلمهای «بامبولک» ساخته آرش معیریان، «پیشمرگ» ساخته علی غفاری، «رها» ساخته حسام فرهمند، «دایناسور» به کارگردانی مسعود اطیابی، «عینک قرمز» به کارگردانی حسین مهکام، «کوکتل مولوتوف» به کارگردانی حسین امیری دوماری و «موسی کلیمالله» به کارگردانی ابراهیم حاتمیکیا در کنار انیمیشن سینمایی «پسر دلفینی ۲» ساخته محمد خیراندیش هشت فیلمی هستند که با اعلام شورای صنفی میتوانند از تاریخ هشتم اسفندماه اکران عمومی خود را آغاز کنند و در ادامه مسیر اکران نوروزی خود، فرصت بهرهمندی از نوبت اکران عید فطر را هم دارند. این همزمانی، فرصتی طلایی برای فیلمهای مذکور فراهم میکند تا حداکثر ظرفیت خود را برای رقابت در این بازه زمانی به نمایش بگذارند.
فارغ از ظرفیتهای اختصاصی هر یک از این آثار اما مرور تجربه سالهای گذشته حکایت از آن دارد که پارامترهای دیگری هم میتواند در عملکرد فیلمها در اکران نوروزی تأثیرگذار باشد که در این گزارش تحلیلی به برخی از آنها خواهیم پرداخت.
بازخوانی رفتار مخاطبان نوروز سینما
برای رسیدن به فرمولی قابل اعتماد در زمینه پیشبینی رفتار مخاطبان نوروزی سینماها، مرور تجربه فیلمهای راهیافته به اکران نوروزی طی ۲ سال گذشته میتواند پشتوانه خوبی باشد. در این بخش از گزارش ضمن بازخوانی عملکرد فیلمهایی که در نوروز ۱۴۰۲ و نوروز ۱۴۰۳ روی پرده رفتند، تلاش میکنیم تا به این پرسش پاسخ دهیم که چه نوع آثاری شانس بالاتری برای ترغیب مخاطبان به حضور در سالنهای سینمایی در تعطیلات نوروزی را دارند.
در سال ۱۴۰۲ که همزمانی بازه پایانی اکران نوروزی با ماه رمضان نگرانیهایی را برای صاحبان آثار بهوجود آورده بود، اکثر دفاتر پخش و تهیهکنندگان حضور در اکران نوروزی را یک ریسک برای خود قلمداد میکردند و به همین دلیل شورای صنفی نمایش ضمن اعلام استمرار اکران فیلمهای موفق سال قبل مانند «ملاقات خصوصی» در اکران نوروزی، چار فیلم را برای مواجهه با این ریسک به میدان فرستاد تا شاهد ثبت یکی از خلوتترین ترکیبها برای اکران نوروز باشیم.
از میان چهار فیلم اکران نوروز ۱۴۰۲، فیلم «فسیل» به کارگردانی کریم امینی بود که تبدیل به پدیده شد و به پشتوانه استقبال مخاطبان علاوهبر ثبت رکوردهای ویژه توانست تا حدود یک سال روی پرده سینماها باقی بماند. در پایان هم این فیلم با فروش تاریخی ۳۲۵ میلیارد تومانی از سینماها خداحافظی کرد. دومین فیلم موفق اکران نوروز این سال هم «غریب» به کارگردانی محمدحسین لطیفی بود که هر چند فاصلهای معنادار با فیلم اول داشت اما با فروش ۱۰ میلیارد تومانی، در مجموع بهعنوان یک فیلم دفاعمقدسی، عملکردی قابلدفاع در گیشه داشت. «عروس خیابان فرشته» و «بچههای طوفان» اما ۲ فیلم شکستخورده اکران در این سال بودند که تا حدودی هم بیرغبتی مخاطبان به آنها قابل پیشبینی بود.