افسانه طوسی مدیر موسسه فرهنگی هنری آوای مهربانی گفت: همزمان با یکصد و پنجاهمین زادروز محمد فلاحی خواننده برجسته موسیقی سنتی ایران مشهور به «جناب دماوندی» نخستین بزرگداشت این هنرمند پس از ۱۵۰ سال و با رونمایی از مستند و مجموعه آثار او سهشنبه ( ۲۱ اسفندماه) ساعت ۲۰ در فرهنگسرای ارسباران برگزار میشود.
وی گفت: این آیین به همت خانواده زندهیاد فلاحی و مؤسسه آوای مهربانی شکل گرفته است و جمعی از هنرمندان، موسیقیدانان، پژوهشگران و علاقهمندان به فرهنگ و هنر ایرانی حضور دارند.
طوسی افزود: جناب دماوندی که بیش از یک قرن زیست، نه تنها به دلیل مهارت بینظیرش در آواز بلکه به واسطه نگاه متفاوتش به جامعه، به چهرهای تأثیرگذار در تاریخ موسیقی ایران تبدیل شد. او از پیشگامان برگزاری کنسرت و به ویژه کنسرتهای خیریه در کشور بود و نخستین ایرانی محسوب میشود که کنسرتی بینالمللی در اروپا برگزار کرده است.
مدیر موسسه فرهنگی هنری آوای مهربانی بیان کرد: دماوندی ارتباط نزدیکی با شخصیتهای برجستهای همچون حاج علیقلی خان بختیاری (سردار اسعد دوم)، جعفرقلی خان بختیاری، عارف قزوینی، علیاکبرخان شیدا، قمرالملوک وزیری، مرتضی نیداوود و محمدعلی فروغی داشت. این ارتباطات، زندگی و آثار او را به بخشی مهم از تاریخ معاصر ایران بدل کرده است.
وی اظهارداشت: تا پیش از این، اطلاعات دقیقی از زندگی و آثار دماوندی در منابع رسمی ثبت نشده بود، جز آنکه او نخستین اذان تاریخ ایران را بر صفحات گرامافون ضبط کرد.
طوسی گفت: اکنون نوادگان جناب دماوندی با همکاری مؤسسه آوای مهربانی، قصد دارند در آخرین روزهای سال ۱۴۰۳ و همزمان با این بزرگداشت، فیلم مستندی را که حاصل سالها پژوهش کیان فلاحی (نتیجه جناب دماوندی) است، به نمایش بگذارند. همچنین کتاب مجموعه آثار این هنرمند رونمایی خواهد شد که نه تنها تصویری دقیق و کامل از این چهره کمتر شناختهشده ارائه میدهد بلکه صفحهای جدید در تاریخ موسیقی ایران را میگشاید.
برپایی نشست و کارگاههای پژوهشی در نمایشگاه موسیقی کودک
رضا مهدوی عضو شورای سیاستگذاری نمایشگاه موسیقی کودک با اعلام برگزاری نشستها و کارگاههای پژوهشی در این نمایشگاه اظهارداشت: برگزاری چنین نمایشگاهی در نوع خود منحصر به فرد است، اینکه در این روزگار به طور ویژه به موسیقی کودک و نوجوان توجه شود مهم است. این گروه سنی که آیندهسازان کشور هستند نیازمند خوراکهای فرهنگی، تربیتی و هنری متناسب دارند. بنابراین چنین کاری در بستر بخش خصوصی به کمک دولت اثرگذار خواهد بود.
وی گفت: در گام اول میخواهیم مسالهگشایی کنیم، سالهاست که در مدارس ما آموزش موسیقی وجود ندارد، از دهه هشتاد در سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی طراحی آشنایی با موسیقی را کلید زدم اما حمایتهای لازم از سوی برخی مدیران و معلمان کشور صورت نگرفت. ما نیازمند حضور کارشناسان موسیقی برای تدریس درس هنر هستیم، مدتهاست آموزش و برگزاری جشنوارههای سرود دانشآموزی هم در مدارس کمرنگ یا قطع شده است.
مهدوی افزود: این نمایشگاه در آغاز میتواند با یک نگاه کلان فرهنگی و هنری نقطه عطفی باشد تا مباحث کلان کودک مانند زیباشناختی، هوشیار رسانهای، طراحیهای آموزشی نوین، رقابت با فضای مجازی، نگاه تطبیقی با دیگر دروس رسمی به منطق برسد تا بتوانیم با پشتوانه علم- تجربه و با کمک خانوادهها و مسئولان، روانشناسان، هنرمندان، مدیران و ... به یک نظام فکری مبتنی بر فرهنگ ایرانی اسلامی برسیم.