39712 فرهنگی 1403/12/19 - 16:34

در نشست تخصصی «گرافیک و تصویرسازی» مطرح شد؛

خمسه نظامی؛ پلی میان ادبیات، تصویرسازی و فرهنگ ایران

استاد دانشگاه سوره با اشاره به اشعار حکیم نظامی، بیان کرد: هنرمندان ایرانی این گنجینه ارزشمند را در قالب نگارگری تصویر کرده‌اند که از مهم‌ترین نمونه‌های آن، خمسه شاه طهماسبی است.

نشست تخصصی «گرافیک و تصویرسازی» به همت معاونت پژوهشی دانشگاه بین‌المللی سوره و با همکاری انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، در چهارمین دوره بزرگداشت ملی و بین‌المللی حکیم نظامی، شاعر نامدار قرن ششم هجری، یکشنبه (۱۹ اسفند ۱۴۰۳) در دانشگاه سوره برگزار شد.

در این نشست، استادان دانشگاه سوره، سمیه رمضان‌ماهی با موضوع «نسبت میان متن و تصویر در نگارگری خمسه نظامی»، محمد معین‌الدین با موضوع «نظامی و جهان فرهنگ ایرانی»، زهرا عسلی با موضوع «لیلی و مجنون در آیینه تصویر به روایت نظامی» و اسرا صالحی با موضوع «بررسی تذهیب دو صفحه فاتحه خمسه نظامی از منظر نقش و رنگ» به ارائه سخنرانی پرداختند.

در ابتدا کاظم نظری رئیس دانشکده هنر دانشگاه سوره و عقیل سیستانی دبیر علمی نشست، از اهمیت جایگاه حکیم نظامی در هنر و ادبیات ایرانی سخن گفتند.

سپس سمیه رمضان‌ماهی با اشاره به اشعار حکیم نظامی، بیان کرد: هنرمندان ایرانی این گنجینه ارزشمند را در قالب نگارگری تصویر کرده‌اند که از مهم‌ترین نمونه‌های آن، خمسه شاه طهماسبی است.

او توضیح داد که این نسخه با خط زیبای شاه محمود نیشابوری برای شاه طهماسب صفوی کتابت شده و حاوی نگاره‌هایی بی‌نظیر و تأثیرگذار است. این نسخه بیش از ۱۵۰ سال در دربار پادشاهان ایرانی دست‌به‌دست شده و نشان‌دهنده توجه ویژه آنان به تصویرسازی اشعار نظامی است.

حکیم نظامی در قلمرو ایران فرهنگی جایگاه ویژه دارد

در بخش دیگری از نشست، محمد معین‌الدین به بررسی جایگاه حکیم نظامی در گستره ایران فرهنگی پرداخت و گفت: این قلمرو، با وجود مسائل اجتماعی و سیاسی، همواره با عنصر فرهنگ شناخته شده است.

این استاد دانشگاه افزود: زبان فارسی به‌عنوان زبان اول ایران فرهنگی و زبان دوم جهان اسلام، همچنان در عرصه‌های علمی و ادبی نفوذ دارد. حکیم نظامی در قلمرو ایران فرهنگی جایگاه ویژه دارد و به‌عنوان شاعر نخست زبان رمانتیک و عاشقانه فارسی شناخته می‌شود.

سپس زهرا عسلی درباره اهمیت داستان لیلی و مجنون در خمسه نظامی سخن گفت و تاکید کرد: این اثر یکی از محبوب‌ترین و پرارجاع‌ترین داستان‌های نظامی است.

این استاد دانشگاه بیان کرد که در این منظومه، رنج و پایداری در عشق، جدایی از دنیای مادی و عشق آسمانی به زیباترین شکل ممکن روایت شده‌اند.

عسلی افزود: مجنون نماد عشقی خالص و بی‌حدومرز و لیلی چهره‌ای پاک، عفیف و درعین‌حال مقید به قواعد اجتماعی است. داستان لیلی و مجنون همواره یکی از مهم‌ترین مضامین در نگارگری ایرانی بوده و در مکاتب مختلف هنری ایران، بارها تصویرسازی شده است.

در پایان این نشست، رضا هدایت، از استادان برجسته طراحی و گرافیک، درباره اهمیت خمسه نظامی و شاهنامه فردوسی در سپهر تصویرسازی و گرافیک ایرانی سخن گفت و نکاتی را با حاضران به اشتراک گذاشت.



  1. برنامه دولت چهاردهم برای پیش‌بینی‌پذیر کردن اقتصاد با هوشمندسازی نظام مالیات‌سِتانی
  2. همه تعهدات ارزی پتروشیمی‌ها انجام شده است
  3. مخالفان پزشکیان متوجه مشکلات کشور نیستند/ رهبر انقلاب تنها حامی دولت است
  4. صعود پینگ‌پنگ‌بازان کشورمان در رنکینگ جهانی
  5. بازگشت پرسپولیس به خانه؛ بالاخره کارتال را راضی کردند
  6. چینی: امیدوارم شخصیتِ استقلال برگردد/ دوران از بارسلونا و رئال مادرید پیشنهاد داشت
  7. محاکمه کادر پزشکی مارادونا به اتهام قتل غیرعمد
  8. فون‌درلاین: دوران وابستگی به آمریکا پایان یافته است/ اروپا باید امنیت خود را تامین کند
  9. آثار دیده‌نشده پیکاسو روی دیوار موزه هنرهای معاصر تهران رفت
  10. سخت‌گیری کارتال در تمرین پرسپولیس
  11. پاکستان: طراحان حمله تروریستی به قطار در بلوچستان در افغانستان هستند
  12. رسانه آمریکایی، نامه ادعایی ترامپ به ایران را به نامه اوباما در سال ۲۰۰۹ تشبیه‌کرد
  13. بقائی: حکیم نظامی، گنجینه‌ای برای فرهنگ بشری است
  14. تاکید پزشکیان بر ضرورت دستیابی به فناوری کوانتوم برای آینده کشور
  15. ماجرای اعتراض معامله‌گران بورس/ استیضاح‌کنندگانِ همتی حالا خوشحالند؟
  16. مصدق به ایران مستقل و آزاد اعتقاد داشت
  17. پیش‌بینی پذیر کردن اقتصاد از تاکیدات دولت است
  18. ممنوعیت اجرای پروژه های عمرانی البرز در روزهای پایان سال
  19. البرز در تدارک جذب گردشگران خارجی با ثبت جهانی برغان
  20. ۱۱۰ واحد گشتی ویژه موتورسوار برای مقابله با سرقت در البرز فعال شد
  21. ۶۹.۷میلی متر کسری بارش البرز نسبت به بلند مدت/ تداوم خشکسالی
  22. دستگیری ٢٩٧ سارق و مالخر در البرز
  23. آماده سازی کرج برای استقبال از سال نو/ ایمن سازی مسیرها
  24. تصویب بازگشت بدهی ۳۸ هزار میلیارد ریالی پروژه های کرج
  25. مدیرعامل آب منطقه ای : وضعیت آبهای البرز نگران کننده است
  26. تاکید رئیس قوه قضاییه بر مبارزه عالمانه و حرفه‌ای با فساد
  27. ۲۴ مدل خودروی وارداتی اضافه شد
  28. طبقه «شاغلین فقیر» چگونه پدید آمد؟
  29. دنیامالی: ایران قوی نیازمند عملکردی نوآورانه است/ در حوزه فناوری باید به جوانان اعتماد کرد
  30. اسبقیان: طرح آمایش، ساخت‌وسازهای ورزشی را هدفمند می‌کند/ رئیس جمهور به ورزش توجه ویژه دارد
  31. شفر: دوست داشتم سرمربی ایران در جام جهانی باشم/ رکورددار پیروزی مقابل الهلال هستم
  32. غرب سوریه غرق در خشونت و افراط‌گرایی
  33. جنگِ دیجیتال با آینده جهان چه می‌کند؟
  34. بازگشت به دامن هیرکانی
  35. رئیس پیشین سیا نسبت به احتمال خیانت ترامپ هشدار داد
  36. یک اقتصاددان: برنامه اصلی دولت باید کنترل تورم باشد
  37. مصوبه اصلاحی ساماندهی سنجش‌وپذیرش متقاضیان ورود به دانشگاه ابلاغ شد
  38. اولیانوف: جایگزینی برای برجام وجود ندارد/ دیپلماسی واقعی تنها راه پیش‌رو است
  39. دونالد ترامپ توافق ایران و ۱+۴ را نمی‌پذیرد/ افزایش فشار رژیم صهیونیستی بر واشنگتن
  40. پزشکیان: قدردانی از شهدا، به معنای تلاش برای رفع مشکلات کشور است