حمید ظهرابی در تشریح اقدامات سال گذشته و برنامه های سال جدید به تهیه برنامه جامع ۵ ساله حفاظت موثر و احیای گونه یوزپلنگ آسیایی و زیستگاه های آن در ماه های اخیر خبر داد و افزود: این برنامه با مشارکت متخصصین امر تهیه و عملیات اجرایی آن نیز آغاز شده است اما اعتبارات تخصیصی فعلی قادر به پاسخگویی نیازها نیست.
وی با تاکید بر اینکه سرعت تخریب زیستگاهها از سرعت اقدامات دولت بسیار بیشتر است گفت: اگر برنامه نجات یوزپلنگ تامین اعتبار و اجرا نشود انقراض این گونه قطعی است و این امر شکست بزرگی برای محیط زیست کشور خواهد بود، متاسفانه کاملا روشن است که ابعاد این عدم توفیق فقط به محیط زیست محدود نخواهد بود و به عنوان نمونه بارزی از مدیریت در کشور تحلیل می شود، در عوض در صورت توفیق می تواند ارایه دهنده یک موفقیت بزرگ و مورد استقبال جهانی قلمداد شود و بیانگر توان علمی متخصصان محیط زیست کشور باشد و به عنوان نشانه حمایت دولت و حاکمیت از محیط زیست در سطح جهان بدرخشد.
از عملکرد وزارت راه در مسیر میامی عباس آباد راضی نیستیم
ظهرابی افزود: استانداردسازی سایت تکثیر در اسارت یوزپلنگ نیز در حال اتمام است و دارای پیشرفت فیزیکی بالای ۹۰ درصد است اما به علت شروع فصل جفت گیری یوزپلنگ ها بخشی از کار را متوقف کردیم و این پروژه تا پایان بهار امسال به اتمام میرسد.
معاون محیطزیست طبیعی و تنوعزیستی سازمان حفاظت محیطزیست با اشاره به نصب «چیتاران» در سایت تکثیر در اسارت یوزپلنگ آسیایی، تاکید کرد: این سایت برای اولین بار در حال استانداردسازی است و فضای مناسب برای برآورده کردن تمامی نیازهای گونه در این سایت در نظر گرفته شده است.
ظهرابی بیان داشت: همچنین طرح های انتقال طعمه و ایمنسازی مسیر تردد یوز در جاده میامی - عباس آباد نیز در حال انجام است، در این راستا وزارت راه نیز اقداماتی را برای فنسکشی در این مسیر آغاز کرده اما در واقع از عملکرد وزارت راه در این زمینه رضایت نداریم چرا که این طرح با کندی محسوسی پیش می رود و به نظر می رسد در اولویت وزارت راه نیست.
وی با اشاره به روشنسازی مسیر و نصب تابلو در بخش اعظم جاده عباسآباد- میامی، گفت: سازمان حفاظت محیطزیست نیز برای پروژه ایمن سازی جاده بودجه ای نزدیک به ۲۵ میلیارد تومان تامین اعتبار کرده و به زودی عملیات اجرایی فنی کشی توسط سازمان آغاز خواهد شد.
وی گفت: همچنین سرعت مجاز در این منطقه نیز بعد از انجام آزمایشی و با پیگیریهای سازمان محیطزیست به تصویب کمیته های تخصصی مربوطه رسیده و با توجه به نتایج امید بخش این طرح در کاهش تلفات جاده ای انسان و حیات وحش انتظار می رود به صورت قطعی به تصویب مراجع ذیربط برسد.
تهیه برنامه حفاظت از میش مرغ/ معرفی گوزن زرد به زیستگاه طبیعی
این مقام سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: علاوه بر گونه در معرض خطر انقراض یوزپلنگ آسیایی، برنامه جامع حفاظت از گونه میش مرغ نیز تهیه و تدوین شده است و حفاظت و احیای این گونه در معرض خطر انقراض در حال انجام است.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست خبر داد: همچنین برنامه ریزی برای معرفی مجدد گونه گوزن زرد به زیستگاه های طبیعی آن در حال انجام است و بعد از قریب به نیم قرن حداقل در ۳ سایت دیگر رهاسازی گوزن انجام خواهد گرفت.
تهیه مدلی برای حفاظت از نقاط داغ تنوعزیستی
وی گفت: در حال تهیه مدلی برای حفاظت از نقاط داغ تنوعزیستی در کشور هستیم و در این رابطه سعی داریم از حفاظت صرف از گونههای شاخص عبور کنیم و رویکرد سازمان را به سمت حفاظت از زیستگاهها و نقاط داغ تنوعزیستی ببریم.
وی افزود: دانشمحوری، مشارکتپذیری، استفاده از تکنولوژیهای نوین در حفاظت، توافقسازی و اقتصادی کردن حفاظت محورهای اصلی اقداماتی است که در سال گذشته انجام شد و در سال جدید نیز رویکرد ما بر مبنای این محورها خواهد بود.
وی با اشاره به تهیه برنامه اقدام برای ۴ سال آینده در معاونت محیط زیست طبیعی، افزود: این برنامه اقدام بر مبنای محورهای مذکور تهیه شده است و برای تحقق این امر تمرکز جدی بر تدوین برنامه ها، آییننامهها و دستورالعملهایی داشتیم که تحقق این سیاستها را تسهیل میکند.