پنجشنبه، 14 فروردین 1404 09:55
40073 سیاسی 1404/01/07 - 14:00

سیاست خارجی ایران در سالی که گذشت؛

دیپلماسی با چین؛ وقتی اقدامات بلندتر از کلمات سخن می‌گویند

ایران و چین را قوانین نانوشته بسیاری به عنوان دو کشور همراه تعریف می‌کند و از آن روست که شراکت راهبردی دو کشور در سال پیش‌رو باید عمیق‌تر تعریف و اجرایی شود تا به تعبیر وزیر امور خارجه و به تایید سبک خردورزان چینی «اقدامات» بلندتر از «کلمات» سخن گویند.

منطقه و جهان یکی از متلاطم‌ترین سال‌های سده‌های اخیر را گذراند و این تلاطم بر تمام تعاملات و روابط میان کشورها تاثیر گذاشت. مرور روابط ایران و چین در سال ۱۴۰۳ از یک سو نشان دهنده این تاثیر و از سوی دیگر حکایت‌گر تلاش دو کشور برای کاستن از اثرات مخرب رویدادهای بین‌المللی است. پکن و تهران در یک سال گذشته روابط بی‌حاشیه و البته راهبردی را کنار هم گذراندند که بررسی بخش‌هایی از آن برای راهگشایی در سال پیش‌رو، می‌تواند مفید باشد.

مرور سالی که میان ایران و چین گذشت

پس از بمباران کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در سوریه، چین از نخستن کشورهایی بود که به این اقدام غیرقانونی رژیم صهیونیستی واکنش نشان داد. «وانگ ونبین» سخنگوی وزارت امور خارجه چین ضمن محکوم کردن حمله اسرائیل به کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در دمشق، تاکید کرد: امنیت اماکن دیپلماتیک نباید نقض شود و همچنین حق حاکمیت سوریه، تمامیت ارضی و استقلال این کشور باید محترم شمرده شود. مقامات چین همچنین پس از حمله اسرائیل به ایران تاکید کردند که با نقض حاکمیت و تضعیف امنیت ایران مخالف هستند.

روابط میان ایران و چین به ویژه در چهار دهه گذشته، متاثر از رویکرد آن‌ها نسبت به یکجانبه‌گرایی غرب، روند رو به رشد و دوستانه‌ای طی کرده است. در این روابط دو پرونده مهم در حال حاضر و به موازات هم پیش می‌رود؛ توافق ۲۵ ساله دو کشور و پرونده هسته‌ای ایران.مقامات و مسئولان دو کشور هم در طول سال‌ گذشته دیدارهای متعدد و متناوبی به منظور نزدیکی دیدگاه‌ها برگزار کردند. دیدار «وانگ یی» وزیر امور خارجه چین، با «مهدی صفری» معاون اقتصادی وقت وزارت امور خارجه ایران، دیدار وی با «علی باقری» در حاشیه اجلاس وزیران خارجه بریکس در روسیه، دیدار «شی جین پینگ» رئیس جمهور چین با «محمد مخبر» سرپرست ریاست جمهوری ایران در حاشیه اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای در پایتخت قزاقستان، دیدار رئیس‌جمهور چین با مسعود پزشکیان در حاشیه اجلاس سران بریکس در شهر کازان روسیه، دیدار «مجید تخت روانچی» معاون وزیر امور خارجه ایران با «دنگ لی» همتای چینی خود در عربستان، دیدار «علی اکبر ولایتی» مشاور رهبر انقلاب در امور بین‌الملل با زونگ پی وو، سفیر چین و در نهایت سفر وزیر امور خارجه ایران به چین و دیدار با مقامات این کشور، مهمترین دیدارها و گفت وگوهای میان مقامات دو کشور در سال گذشته و محفلی برای مرور مناسبات و نحوه ارتقای آن بود.

روابط میان ایران و چین به ویژه در چهار دهه گذشته، متاثر از رویکرد آن‌ها نسبت به یکجانبه‌گرایی غرب، روند رو به رشد و دوستانه‌ای طی کرده است. در این روابط دو پرونده مهم در حال حاضر و به موازات هم پیش می‌رود؛ توافق ۲۵ ساله دو کشور و پرونده هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران که چین به عنوان یکی از طرف‌های توافق برجام در آن نقش‌آفرین است.

آنچه برای ایران و چین مهم است

جمهوری اسلامی ایران در راستای حراست از منافع خود، سیاست متوازن‌ساز با جهان و نیز مقابله با فشارهای غرب به ویژه آمریکا، روابط خود با چین را در افقی ۲۵ ساله تعریف کرده است. شکل‌گیری این توافق بهمن ۱۳۹۴و در پی سفر «شی جین پینگ» رئیس جمهوری خلق چین به تهران آغاز شد.

ایران در آن مقطع به واسطه توافق هسته‌ای و رفع تحریم‌ها، بازار بکری برای حضور و سرمایه‌گذاری همه کشورهای حاضر در توافق و به ویژه چین بود و از این رو پکن در مسیر ارتقاء روابط خود با ایران بر «مشارکت جامع راهبردی» و تدوین زمینه‌های اجرایی سند آن تاکید داشت.

این سند در سه حوزه سیاسی، اقتصادی و فرهنگی، روابط دو کشور را سامان خواهد داد اما اجرای آن در حال حاضر با اما و اگرهایی روبروست و به نظر می‌رسد یکی از مهمترین دستور کارهای وزارت امور خارجه در سال آینده شمسی پیگیری اجرای موثر این توافق باشد.

تهران و پکن سال گذشته شمسی را در حالی به پایان می‌رسانند که چین همچنان بزرگترین شریک تجاری و نیز اصلی‌ترین خریدار نفت ایران محسوب و عمده کالاهای مصرفی مورد نیاز داخل ایران از طریق چین تامین می‌شود. گمرک چین میزان تجارت با ایران را در سال میلادی گذشته، ۱۳ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار اعلام کرده است. چشم‌انداز مطلوب ایران برای این رقم نزدیک به ۵۰ میلیارد دلار است اما برای رسیدن به این رقم راهی دشوار با موانعی از جنس تحریم‌های آمریکا وجود دارد.

روابط دو کشور ایران و چین هم مانند دیگر روابط درحالی سال را به پایان می‌برد که متاثر از تحولات جنگ غزه و اوکراین با موضوعات بایگانی شده‌ای هم روبروست که مهمترین آن‌ها پیگیری طرح‌های ترانزیتی به ویژه طرح «یک پهنه-یک راه»، سرمایه‌گذاری‌ در حوزه صنایع، ساخت‌وساز و نیز نفت و انرژی از سوی چین است.

روابط و مناسبات جمهوری اسلامی ایران با چین محدود به اقتصاد نبوده و به نظر می‌رسد هم در توافق راهبردی ۲۵ ساله و هم در دیدارهای مقامات دو کشور بر ابعاد فرهنگی و اجتماعی این روابط هم تاکید شده است. فرهنگ غنی ایران و برخی اشتراکات میان دو کشور در این زمینه بهانه برگزاری نمایشگاه‌های هنری در پایتخت‌های ایران و چین در سال گذشته بود و نمایشگاه آثار تاریخ باستان ایران در شهر پکن برگزار شد و بخشی از تاریخ تمدن ایران را به مردم چین معرفی کرد. با توجه به تاکیدات مقامات دو کشور به نظر می‌رسد سال جاری شمسی این تعاملات گسترده‌تر از گذشته میان دو کشور برقرار شود.



  1. طبیعت تشنه؛ از گرگان و چهارمحال و بختیاری تا اصفهان و تهران
  2. نوروز در آغوش طبیعت؛ آیین‌های بهاری در پهنه فرهنگ نوروز
  3. ظهرابی‌نیا: دوست دارم در پرسپولیس بازی کنم؛ تصمیم درستی خواهم گرفت
  4. ایمن سازی معادن در گرو تجهیزات پیشرفته و نوآوری‌ها
  5. قاچاق سوخت همچنان پاشنه آشیل اقتصاد ایران
  6. صدیقی: فدراسیون ووشو سال سرنوشت‌سازی در پیش دارد/ برای پسرانم کیت بارسلونا عیدی گرفتم
  7. مهدوی: درویش تا الان عملکرد خوبی داشته است/ پرسپولیس خطرناک می‎‌شود
  8. بقائی: پرچم ایران از میدان‌ جنگ تا عرصه‌ دیپلماسی، نماد استقلال و عدالت‌خواهی بوده است
  9. تحقیر دادگاه لاهه در قلب اروپا؛ واکنش تند اتحادیه‌اروپا به مجارستان
  10. واکنش‌ گسترده رسانه‌های عبری به سخنان مشاور رهبر معظم انقلاب
  11. آتش نشانی کرج : مردم از برافروختن آتش در بوستانها پرهیز کنند
  12. ترافیک در جاده کرج - کندوان سنگین است
  13. نجات چهار نوجوان گردشگر در ارتفاعات طالقان
  14. یادگارهای ماندگار سال ۱۴۰۳/ نگاهی به مهمترین رویدادهای البرز
  15. قفسه فروشگاه‌های لوازم خانگی در تسخیر کالاهای قاچاق
  16. توسعه سامانه هشدار سیل و خرید تجهیزات راداری؛ ۲ دستاورد سازمان هواشناسی در سال ۱۴۰۳
  17. کبیر: بسکتبال ایران نیاز به تفکر نو و علم روز دارد/ روند تیم ملی را مطلوب می‌بینم
  18. وزنه‌برداری مدل ۱۴۰۳؛ عبور از حاشیه‌ها برای رسیدن به سکوی جهانی
  19. دنیامالی: ورزش بیشترین نقش را در اهتزاز پرچم ایران در جهان ایفا می‌کند
  20. جاده چالوس و آزادراه تهران-شمال یکطرفه شد/ ورود ممنوع برای مسیر جنوب به شمال
  21. تناقضات دونالد ترامپ و رویکرد قاطع دستگاه دیپلماسی/چرا مرور مواضع عراقچی ضروری است
  22. روسیه تهدیدهای ترامپ علیه ایران را محکوم کرد
  23. پیش بینی بارش پراکنده باران و آذرخش برای ۲ روز آینده البرز
  24. ثبت هفت فوتی و ۷۲۴ مصدوم در تصادفات نوروزی البرز
  25. ۱۲ فروردین نماد مردم سالاری برای تثبیت حاکمیت اسلامی در ایران
  26. طبیعت سخاوتمند است/ دعوت از مردم برای حفظ منابع طبیعی البرز
  27. شورای دوره ششم در حفظ و‌توسعه فضای سبز و احداث پارک های جدید محلی و مرکزی کارنامه درخشانی دارد
  28. استاد فرامرز ظلی از پیشکسوتان فوتبال ایران در سن 83 سالگی درگذشت
  29. اقدامات دادگستری استان البرز در تحکیم بنیان خانواده/ فرزندان طلاق درگیر چه آسیب‌هایی می‌شوند؟
  30. درگذشت سردبیر سرویس مجلس خبرگزاری ایسنا/ مرکز رسانه مجلس این ضایعه را تسلیت گفت
  31. پیام رییس دانشگاه علوم‌پزشکی البرز به مناسبت عید سعید فطر
  32. توافق ایران و ترکمنستان برای راه‌اندازی قطار مسافری
  33. هشدار سیلاب در ۱۴ استان
  34. آیا «پایان عصر نفت» گزینه درستی است؟/ تلاش ایران برای حضور بیشتر در بازار نفت
  35. پوریا: وظیفه ما حمایت و آموزش است/ از لحاظ میزبانی بین‌المللی برترین فدراسیون بودیم
  36. پرواز فوق‌العاده «هما» در مسیر تهران به دبی و برعکس در ۱۵ فروردین
  37. پزشکیان: امیدوارم با وحدت و انسجام بیشتر موضعی موثرتر در برابر ظلم داشته باشیم
  38. عراقچی: دشمنان از تهدید ایران پشیمان خواهند شد
  39. یادداشت هشدار رسمی ایران به دفتر حفاظت منافع آمریکا ابلاغ شد
  40. اقامه نماز عید سعیدفطر به شکرانه یک ماه بندگی و عبادت در البرز