زمین به رغم رفتارهای خشن و نادرست انسانی و بارش های اندک در بهار دیگر دوباره جان گرفته و سخاوت و طراوت خود را به مردم عرضه می دارد تا از این موهبت الهی برای نشاط و شادابی بهره گیرند به امید آنکه رفتاری متفاوت از گذشته از خود نشان دهند و زباله ها و پسماندها را درون کیسه ها ریخته و با خود مکان مناسب انتقال دهند.
تن زمین خسته از سالها نامهربانی و رفتار نادرست انسانی با منابع طبیعی و محیط زیست است و اینک در پس تغییر اقلیم می رود تا اندک رمق و سرسبزی خود را از دست دهد و هلاکت و نابودی خاک را عیان سازد.
زباله های رها شده پس از گشت و گذار در طبیعت ، انبوه پلاستیک هایی که زمین را در سیطره خود گرفته بخشی از نشانه های تن خسته زمین از سهل انگاری ها درحفاظت از محیط زیست است که به رغم تلاش های مستمر دغدغه مندان متاسفانه هر روز بیشتر می شود.
اینک در پس تخریب های گسترده و نابودی بخش زیادی از فضاهای سبز و طبیعت بکر راهی جز پیوستن به یک پویش فراگیر برای صیانت از زمین و طبیعت باقی نمانده و تا دیگر نشده به فریاد خاک و آب برسیم تا آینده خود و آیندگان را در آینه روشن و سرسبز زمان ببینیم .
استان البرز که گذرگاهی برای ۱۴ استان کشور محسوب می شود از چالش های جدی زیست محیطی بی بهره نیست و به رغم تلاش تشکل های زیست محیطی برای جمع آوری پسماندها همچنان درجای جای چمن های سبز طبیعت آن آثار زباله های پلاستیکی به وفور دیده می شود.
محور کرج - کندوان یکی از مسیرهای گردشگری استان البرز و کشور است که رهایی زباله ها در طبیعت این محور نمونه ای از رفتار های غیر مسوولانه به محیط زیست به شمار می رود؛ این محدوده جغرافیایی افزون بر استفاده گردشگران یکی از زیستگاههای مهم گیاهی و جانوری ایران زمین محسوب می شود.
رهایی روزانه ۱۰ زباله در جاده کندوان
جاده گردشگری کرج -چالوس راهی به سوی دروازه بهشت شمال کشور است که طراوات این جاده قربانی سهل انگاری گردشگرانی است که به گفته بخشدار آسارا روزانه بیش از ۱۰ زباله در این محور رها می کنند.
«سجاد خدری» می افزاید: به دلیل فراوانی زباله ها طرح پاکداشت طبیعت را با مشارکت شرکت تعاونی دهیاریها و دهیاران آغاز کرده ایم که هدف آن فرهنگسازی، ایجاد حس مسوولیت پذیری در مردم و افزایش مشارکت اجتماعی است اما بدون همکاری مردم این طرح موفق نخواهد بود.
وی گفت: روزانه صدها خودرو از محور کرج ـ چالوس تردد دارند و از گردشگران تقاضا داریم که همکاری لازم را در بحث پسماند داشته باشند چون سهل انگاری ها دراین زمینه علاوه بر معضلات زیست محیطی هزینه های هنگفتی را برای مناطق گردشگری به همراه دارد.
با توجه به اهمیت موضوع ارتقای فرهنگ استفاده از منابع طبیعی و اخلاق زیست محیطی طی چند سال اخیر مورد توجه قرار گرفته و به دلیل بی توجهی ها این بار محیط زیست به صورت جدی وارد عمل شده بطوریکه مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز در آستانه فرارسیدن روز ۱۳ فروردین از مردم دعوت کرد تا با رعایت اصول مدیریت پسماند و حفظ طبیعت در این روز (۱۳ فروردین)، همانند گذشته در راستای حفاظت از محیط زیست، میراث نسلهای آینده و تحقق توسعه پایدار، مشارکت و همراهی خود را به نمایش بگذارند.
"قربانعلی محمدپور" با تاکید بر اهمیت رفتارهای مسوولانه در روز طبیعت گفت: روز طبیعت فرصتی است برای بهرهمندی از زیباییهای خلقت؛ فرصتی که باید با رعایت اصول محیطزیستی، مسوولیتپذیری خود را در قبال حفاظت از منابع طبیعی این گنج گرانبها نشان دهیم.
وی در ادامه با اشاره به پسماند تولیدی در این روز توسط گردشگران افزود: مدیریت پسماند، جلوگیری از رهاسازی زبالهها و استفاده از ظروف چندبار مصرف از جمله اقداماتی است که تأثیر بسزایی در حفظ محیط زیست و کاهش آلودگیها دارد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز با تاکید بر اهمیت حفظ محیط زیست در روز طبیعت، اظهار کرد: آتشسوزیها و تخریب مناطق طبیعی میتواند خسارات جبرانناپذیری به محیط زیست وارد کند. همچنین رهاسازی زبالهها در طبیعت علاوه بر آسیب به پوشش گیاهی، تهدیدی جدی برای منابع آبی و حیات وحش به شمار میآید.
ماهی قرمز را در رودخانه ها رها نکنیم
« اصغر جوادیان نژاد»رییس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش استان البرز می گوید: ماهیان قرمز جزو گونههای غیربومی و تهاجمی در کشور ما محسوب میشود که ایرانیان به دلیل رنگ زیبای آن، این ماهی را به عنوان نماد شادی و برکت در زندگی وارد سفره های هفت سین خود کرده اند.
وی بیان کرد: ماهیان قرمز درصورت ورود به محیطهای آبی طبیعی مثل رودخانه ها ،چشمه ها و دریاچه ها خطرات بسیاری را به دنبال دارد و با دیگر ماهیان بومی کشور وارد رقابت تعذیهای شده و اکوسیستم منطقه را تحت تاثیر قرار میدهند.
وی گفت :این ماهیان مهاجم با خوردن تخم و نوزاد ماهیان بومی و مصرف اکسیژن آب باعث کاهش جمعیت ماهیهای دیگر شده و به محیط زیست آبی به شدت آسیب میرسانند و همچنین ناقل انگل، قارچ و عوامل بیماری زا هستند.
جوادیان نژاد افزود :بهترین مکان برای نگهداری ماهیان قرمز محیطهای بسته و قابل کنترل مانند حوضچه ها ودریاچه پارکها میباشد و لازم است این قبیل مکانها از سوی شهرداری ها و دهیار ها برای جمع آوری این ماهیان پس از تعطیلات نوروز آماده سازی و معرفی گردند.
جوادیان نژاد آموزش همگانی از طریق استفاده از ظرفیت صدا و سیما، پلتفرمهای مجازی و سمن های محیط زیستی را جهت فرهنگ سازی در این زمینه موثر دانست.