در دهه ۱۹۹۰، صنعت بازیهای ویدیویی در میانه یک تحول بزرگ قرار داشت. رقابت میان سگا و نینتندو بر بازار کنسولها حاکم بود و شرکتهای جدید به سختی میتوانستند به این میدان وارد شوند. اما سونی (Sony)، غول فناوری ژاپنی، با معرفی پلیاستیشن یک (PlayStation ۱) در سال ۱۹۹۴، نهتنها وارد رقابت شد بلکه مسیر آینده صنعت بازی را تغییر داد. پلیاستیشن یک با بهرهگیری از دیسکهای نوری بهجای کارتریج، گرافیکی پیشرفته و کتابخانهای از بازیهای فراموشنشدنی، به سرعت به یکی از موفقترین کنسولهای تاریخ تبدیل شد.
چگونه پلیاستیشن یک متولد شد؟
ایده ساخت پلیاستیشن یک به همکاری ناکام میان سونی و نینتندو بازمیگردد. در اوایل دهه ۱۹۹۰، سونی با نینتندو برای توسعه یک افزونه CD-ROM برای کنسول Super Nintendo (سوپر نینتندو) همکاری میکرد. اما نینتندو بهطور ناگهانی از این توافق خارج شد و با فیلیپس (Phillips) همکاری کرد. این اقدام باعث شد کن کوتاراگی، مهندس ارشد سونی، پروژه کنسول مستقل سونی را پیشنهاد کند. پس از چندین سال توسعه، پلیاستیشن یک در سال ۱۹۹۴ در ژاپن و در ۱۹۹۵ در سایر نقاط جهان عرضه شد و به سرعت به محبوبترین کنسول زمان خود تبدیل شد.
ویژگیهای سختافزاری پلیاستیشن یک
پلیاستیشن یک اولین کنسول خانگی موفقی بود که از دیسکهای CD-ROM بهجای کارتریج استفاده کرد. این تغییر به توسعهدهندگان اجازه داد بازیهایی با گرافیک بهتر، موسیقی غنیتر و محتوای بیشتر تولید کنند. از دیگر مشخصات سختافزاری این کنسول میتوان به پردازنده ۳۲ بیتی، حافظه رم ۲ مگابایتی و کنترلر نمادین آن اشاره کرد که بعدها با معرفی دوئل شاک (DualShock) تجربه بازی را متحول کرد.
بازیهای تأثیرگذار پلیاستیشن یک
یکی از مهمترین عوامل موفقیت پلیاستیشن یک، کتابخانه بازیهای آن بود که برخی از بزرگترین و تأثیرگذارترین عناوین تاریخ گیمینگ را شامل میشد. در ادامه به برخی از این آثار ماندگار اشاره میکنیم:
Final Fantasy VII (۱۹۹۷) (فانتزی نهایی ۷)
یکی از نمادینترین بازیهای نقشآفرینی تاریخ که با داستانی عمیق، شخصیتهای بهیادماندنی و گرافیکی خیرهکننده در زمان خود، استانداردهای جدیدی برای ژانر RPG تعریف کرد. این بازی نهتنها محبوبیت سبک نقشآفرینی ژاپنی (JRPG) را در بازارهای غربی افزایش داد، بلکه با صحنههای سینمایی و گیمپلی استراتژیک، به اثری ماندگار تبدیل شد ...
Metal Gear Solid (۱۹۹۸) (متال گیر سالید)
ساخته هیدئو کوجیما که ترکیبی از اکشن، مخفیکاری و داستانی سینمایی بود و تأثیر بسزایی بر بازیهای مدرن گذاشت. این بازی با گیمپلی تاکتیکی و روایت پیچیده خود، استانداردهای جدیدی را برای ژانر اکشن-مخفیکاری تعریف کرد و شخصیت (سالید اسنیک) را به یکی از نمادهای گیمینگ تبدیل نمود.
Gran Turismo (۱۹۹۷) (گرن توریسمو)
اولین نسخه از سری محبوب شبیهساز رانندگی که با گرافیکی واقعگرایانه و گیمپلی دقیق، استانداردهای جدیدی برای بازیهای مسابقهای ایجاد کرد. این بازی به واسطه فیزیک واقعگرایانه و گستره وسیعی از خودروهای قابل بازی، به عنوان یکی از برترین بازیهای ریسینگ تاریخ شناخته میشود.
Resident Evil (۱۹۹۶) (شیطان مقیم)
اثری که ژانر وحشت-بقا را پایهگذاری کرد و با فضای ترسناک و گیمپلی منحصربهفردش طرفداران بسیاری پیدا کرد. این بازی به لطف معماهای جذاب، محدودیت منابع و دوربینهای ثابت، فضایی منحصربهفرد ایجاد کرد که امروزه نیز بر بازیهای ترسناک تأثیرگذار است.